Workshop de weekend „Forest Gardening”

Imaginaţi-vă grădina casei, ferma sau livada, frumoase ca o margine de pădure, oferind din abundenţă mâncare, medicamente, săpunuri şi alte resurse folositoare fără să săpaţi, udaţi, pliviţi sau să luptaţi împotriva dăunătoarelor – aceasta este o „forest garden comestibilă”.

Acest tip de grădinărit reprezintă o modalitate de a creşte hrană prin care natura lucrează aproape totul în locul dvs. După modelul comportamentului unei păduri naturale, culturile sunt crescute în diferite straturi: de la elementele aeriene până la rădăcini, de la sol până la  vrejurile căţărătoare. Printr-o planificare atentă, plantele sunt alese astfel încât să aibă efecte benefice unele pentru altele, creând un sistem sănătos care îşi păstrează propria fertilitate. Odată realizat, singura sarcină a dvs. va rămâne numai recoltarea!

Prezentarea cursului:

Aceste 2 zile de workshop vă vor ajuta să înţelegeţi elementele de bază ale designului unei „forest garden”. Veţi învăţa şi elementele de bază ale permaculturii şi a designului în permacultură pentru a crea „forest garden”. Vom vedea care sunt beneficiile acestui sistem care necesită o întreţinere minimă dar are un randament mare şi cum acesta crează abundenţă pentru dvs. dar şi pentru animale, păsări, insecte etc. Vom vedea cum  se creează fertilitatea solului, cum să asigurăm sistemului suficienţi nutrienţi pentru ca acesta să se auto-susţină fără a avea nevoie de de imputuri externe. Cel mai important: vom învăţa cum să observăm şi să învăţăm din natură, cum să punem planta cea bună în locul cel bun şi cum să ne asigurăm că sistemul are nevoie de o întreţinere redusă.  La sfârşitul workshopului veţi face designul propriului spaţiu sau veţi participa la studiul de caz oferit de Ferma Poieni a AMURTEL-ului.

Unde?

Cursul va avea loc la ferma AMURTEL din Poieni, lângă oraşul Pătârlagele, judeţul Buzău, România. Ferma este amplasată la 120 km de Bucureşti şi 50 km de Buzău şi furnizează fructe şi legume Centrului de plasament şi Centrului de zi ale Asociaţiei AMURTEL. Ea este furnizor de legume şi ca parte a unui sistem de Agricultură Susţinută de Comunitate alcătuit dintr-un grup de consumatori din Bucureşti.

Cine va fi profesorul?

Workshopul va fi condus de Rakesh „Rootsman Rak” Bhambri, un profesor experimentat de design în permacultură şi un specialist în „forest garden” din Marea Britanie. El a predat „forest gardening” în ultimii 5 ani, a realizat designul şi a implementat acest tip de grădini de la grădini private şi şcoli, la ferme, grădini comunale, grădini naturale comunale. El a realizat designul pentru o „forest garden” în Croaţia într-o parte a satului eco de 30 ha pe care îl co-deţine. Rakesh este pasionat, de asemenea, de a împărtăşi propria călători în arhitectura eco (case cu impact redus), captarea şi păstrarea energiei (electricitate, lumină, căldură etc.), sistemele eficiente de încălzire cu combustibil (încălzitoare şi cuptoare), captarea apei, purificarea şi reciclarea sistemelor, păstrarea albinelor şi multe altele. Să învăţâm cum se fac toate aceste lucruri de care avem nevoie, mai degrabă decât să ne bazăm pe sistem să ni le ofere!

Programul

Workshopul începe la 9:30 am şi se termină la 5:30 pm în fiecare zi.

Prima zi se va concentra pe bazele designului în permacultură, observarea naturii şi explorarea personală a modului în care natura lucrează şi cum putem ajuta natura pentru a crea abundenţă.

A doua zi vom vedea cum să utilizăm în mod practic observaţiile şi concluziile prin crearea unui design de „forest gardening” (peisaj) creativ şi în acelaşi timp sistematic.

Costul cursului:

Pentru participanţii din strainetate costul cursului: €150

Pentru participanţii din România costul cursului: 400  RON.

Costul include mâncare şi cazare. Vă rugăm să aveţi în vedere că există un număr limitat de paturi. Ele vor fi oferite celor care le solicită în ordinea solicitărilor. Participanţii români care vor utiliza corturi vor primi un discount de 50 RON iar participanţii din afara României de € 15

Workshopul de “Forest Gardening” va fi urmat de un Curs de Design în Permacultură (CDP) în 18-31 martie. Pentru persoanele care vor participa şi la CDP, există un discount de € 85 pentru participanţii din afara României şi de 250 RON pentru români, dar fara discount pentru corturi.

Termenul limită de înscriere:

1 martie

Comentariile sunt închise.