București, noiembrie 2024
În cadrul proiectului „Școala din Livadă – lucrăm cu Natura!”, recunoscut la nivel european, lansăm un concurs cu premii care pot fi câștigate de comunitățile a două școli din București și una din Buzău.
Proiectul este o inițiativă educativă și practică, dedicată ALIMENTAȚIEI SĂNĂTOASE ȘI ACCESIBILE, CARE DEZVOLTĂ LEGĂTURI SOCIALE, finanțată de Fundația Auchan implementată de Livada Comunitară Mărțișor în parteneriat cu Amurtel Romania și Grădina Socială Poieni. Proiectul implică beneficiari din București și Buzău – copii, părinți, cadre didactice, voluntari proiect în perioada iunie 2024 – mai 2025.
Mai multe despre proiect aici: https://www.facebook.com/groups/703363830929843
Dacă…
- faci parte din comunitatea unei școli primare sau gimnaziale (părinte, profesor, director, primar etc.) din București sau județul Buzău
- clădirea școlii beneficiază de un spațiu verde, grădină de minim 100 mp care poate fi amenajată în proiect și care nu își va schimba destinația pentru minim 10 ani
- ești dispus/ă să obții acordul pentru realizarea proiectului de la cei responsabili care administrează spațiul verde până la data de 20 ianuarie 2025 și persoanele de decizie permit:
- recrutarea a 50 de elevi eco-lideri care vor fi prezenți pe tot parcursul proiectului la activitățile din proiect
- organizarea cu comunitatea a evenimentelor de plantare, amenajarea unei grădini cu specii comestibile, pomi fructiferi, arbuști fructiferi, straturi înălțate pentru legume, plante aromatice, etc.
- amplasare a celor 3 cutii de lemn pentru compostare,
cu implementarea celor de mai sus în perioada martie – mai 2025,
…atunci ești persoana potrivită să aplici la acest concurs pentru comunitatea de la școală!
Aplică până la 20 ianuarie 2025, completând acest formular: https://forms.gle/9GF6stTGQgPVb5wYA
Analiza aplicațiilor se va face de către o comisie formată din cel puțin 3 persoane implicate în proiecte de dezvoltare durabilă, CSR, regenerare urbană sau rurală. Aplicația câștigătoare va fi anunțată la finalul lunii februarie 2025. În cazul în care calitatea aplicațiilor nu permite desemnarea uneia câștigătoare, organizatorii pot modifica componența premiului acordat, prelungirea perioadei de concurs, dar și extinderea zonei pentru implementarea proiectului susținut prin premiul acordat.
Criterii de departajare pentru alegerea aplicației câștigătoare:
- completarea clară a acestui formular cu date corecte
- numărul de beneficiari din comunitatea care vor avea acces la amplasamentele proiectului
- există o comunitate de părinți și bunici în proximitatea școlii, care locuiește în apropiere și care poate susține proiectul după mai 2025, pe termen lung, în caz de nevoie de ajutor (pus compost la maturat când se umple cutia de aport, udat plantele pe timpul verii, etc.)
- asumarea obținerii aprobării din partea conducerii instituției care gestionează spațiul verde pentru proiectarea, plantarea speciilor comestibile, amplasarea cutiilor de compostare în grădină, participarea celor 50 eco-lideri la sesiunile educaționale
- motivația și dorința pentru (re)amenajarea a unei mini-grădini ,,comestibile,,cu stația de compostare comunitară
- motivația pentru implementarea acestui proiect și implicarea după amplasare, pentru o minimă coordonare a beneficiarilor care vor avea grijă de grădină și amplasamentele implementate în proiect
- persoanele și rolurile asumate în echipa școlii pentru susținerea amplasamentelor în bună stare, funcționare, condiții de dezvoltare pentru plante, înainte, în timpul și după amplasare / plantare.
Premiul constă în:
- 3 Sesiuni educaționale pentru 50 de ecolideri (hrană sănătoasă pe bază de plante, hrană cu impact mic pentru natură, compostare pentru zero-waste, grădini regenerative comunitare locale)
- 1 grădină comestibilă cu arbuști, straturi înălțate
- 1 stație de compostare formată din 3 cutii de lemn:
- 1 cutie de lemn pentru aport resturi vegetale provenind din hrană, echilibrate cu cele din grădină (frunze uscate, crenguțe mărunțite, rumeguș netratat)
- 1 cutie de lemn pentru punerea la maturat a aportului (când prima cutie se umple)
- 1 cutie de lemn pentru stoc uscături / aport carbon (frunze uscate, tocătură lemn uscat, rumeguș carton mărunțit)
- pancarte educaționale pentru etichetare cutii și reguli compostare corectă
- 1 tirbușon de aerisire și amestecare
- transport și asamblare
- 1 training pentru compostare corectă
- susținere de la distanță (dar și pe teren dacă este nevoie) primele 6 luni cu informații pentru o compostare corectă și satisfăcătoare, cu rezultate pentru tine și comunitatea ta!
ACTIVITĂȚILE de la cele 3 școli câștigătoare, una în București și două în județul Buzău, se vor desfășura până la finalul lunii mai 2025.
Contravaloarea premiilor se ridică la peste 10.000 euro și este asigurată de FUNDAȚIA AUCHAN prin proiectul ȘCOALA DIN LIVADĂ.
Așteptăm aplicația ta prin completarea formularului de mai jos până pe data 20 ianuarie 2025: https://forms.gle/9GF6stTGQgPVb5wYA
Pentru cei care doresc mai multe informații despre concurs și premii, vom desfășura o sesiune de informare online pe data 12 decembrie, 17:00 – 18:00, https://meet.google.com/zxw-ckbp-fje.
Pentru întrebări, vă rugăm să scrieți la
Este posibil ca pentru departajarea aplicației câștigătoare, să solicităm informații suplimentare fiecărui aplicant care intră pe lista scurtă a celor mai bine evaluate aplicații.
Mulțumim și succes!
Echipa proiectului ,,Școala din Livadă – lucrăm cu Natura!,,
—–––––––––––––––
Livada Comunitară Urbană, lansată în 2021 și devenită Livada Comunitară Mărțișor în 2022, a pornit ca un proiect al grupului cetățenesc Acțiunea Comunitară Tineretului, în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române și finanțat de Fundația Comunitară București. Muzeul a pus la dispoziție pentru activități livada din spatele Casei Memoriale Tudor Arghezi, din str. Mărțișor 26, sector 4, București.
Proiectul ,Școala din Livadă – lucrăm cu Natura!, este o inițiativă educativă și practică, dedicată ALIMENTAȚIEI SĂNĂTOASE ȘI ACCESIBILE, CARE DEZVOLTĂ LEGĂTURI SOCIALE, finanțată de Fundația Auchan din 2021, implementată de Livada Comunitară Mărțișor în parteneriat cu AMURTEL România și Grădina Socială Poieni.
Proiectul implică beneficiari din București și Buzău – copii, părinți, cadre didactice, voluntari. Pe lângă activități educaționale în domeniul ecologiei, cunoașterea și protejarea biodiversității urbane, reducerea risipei și generării deșeurilor, alimentație sănătoasă bazate pe plante, activism civic, sănătatea corpului și a minții, antreprenoriat regenerativ și activități culturale, cetățenii participă lunar la activități practice de îngrijire blândă a pomilor fructiferi și la activități de compostare a resturilor vegetale din consumul propriu, împreună cu resturi vegetale generate din îngrijirea regenerativă a livezii.
—–––––––
Suntem mândri că în vara anului 2024, ȘCOALA DIN LIVADĂ a fost recunoscut ca fiind una din cele 50 de inițiative din Uniunea Europeană ,,COMMUNITIES FOR CLIMATE C4C, care primesc sprijin pentru a aborda schimbările climatice la nivel local.
—–––––––
Mulțumim tuturor voluntarilor și partenerilor pentru susținere: Muzeul Naţional al Literaturii Române, Fundația Auchan, Auchan RETAIL România, AMURTEL România, Grădina de la Poieni, Facultatea De Horticultură București, Fundația Comunitară Mărțișor!
—–––––––
Mai multe despre proiect aici:
https://legume-eco.ro/category/scoala-din-livada/