Echipa proiectului ,,Școala din Livadă,, a ajuns cu eco-activități la 2 școli din județul Buzău în cadrul Școala Altfel și Săptămâna Verde!

Peste…
…200 de elevi și profesori
…250 de arbuși fructiferi plantați
…5 facilitatori, peste 50 de ore de pregătiri și livrare a sesiunilor educaționale
…1 nouă grădină comestibilă înființată
…1 nouă stație de compostare inaugurată.

Proiectul “Școala din Livadă – lucrăm cu Natura!,, finanțat de Fundația Auchan Franța este o inițiativă educativă și practică, dedicată ALIMENTAȚIEI SĂNĂTOASE ȘI ACCESIBILE, CARE DEZVOLTĂ LEGĂTURI SOCIALE, implementată de Livada Comunitară Mărțișor în parteneriat cu Amurtel Romania și Auchan RETAIL România https://www.facebook.com/auchan.ro.

Proiectul se desfășoară din mai 2022 până în octombrie 2023 și implică beneficiari din București și Buzău – copii, părinți, cadre didactice – și face o punte între 2 comunități: Bucureștiul urban (în special comunitatea Livada Comunitară Mărțișor din sectorul 4) și Buzăul rural (în special comunitatea de pe valea Râului Buzău, Poieni – Pănătău). Îmbinăm activități practice, educaționale și de transformare la nivel personal, pentru un trai individual armonios, în comunități sustenabile și reziliente.

Săptămâna trecută echipa ,,Școala din Livadă,, a susținut ateliere educaționale la cele 2 școli din județul Buzău – din comunele Chiojdu și Pănătău – care s-au înscris încă de la început în proiect. Activitățile susținute au atins ca subiecte:

-ecologia mediului înconjurător
-ecologia sinelui
-grădinărit comunitar – grădini comestibile permaculturale
-pregătirea hranei sănătoase și ecologice.

Școala gimnazială de la Chiojdu a repopulat grădina cu arbuști fructiferi, a văruit pomii și vopsit jardinierele

Foate generoasă ca suprafață, grădina care înconjoară școala, este acum mai bogată cu câțiva arbuști fructiferi, pomi văruiți și jardinire cu flori revopsite în alb.

 

Ziua 1 https://www.facebook.com/raznic.marian/posts/pfbid02w8poy3R2Qgu6LiSsip3hywtEa7XCRvJKNkqrNj71wvsnVXaAJ5KStaBxsUzaQQwCl
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0tSSKG3XvR3UDGRZ6KLEsA4M3PTVwtRSzWaN7mYdZakExHatmPPi3JpLgwf4waQYQl&id=100090820809975

Ziua 2

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090820809975
https://www.facebook.com/raznic.marian/posts/pfbid02mSq647Yo25Yd4HWQDbhKLjHwEz3S3zZF1fQfhduen3PeGdU5d2QAHXa9JxL4PZnwl

Spor la munca de echipă pentru îngrijirea grădinii, arborilor, a florilor și a noilor arbuști fructiferi!

Grădina școlii gimnaziale de la Chiojdu a primit și o inimă: stația de compostare

Din cele 6 aplicații pentru Buzău, cea care a primit cele mai multe puncte a fost cea a ȘCOLII GIMNAZIALE ”CONSTANTIN GIURESCU” CHIOJDU. Astfel, rescriem istoria comunitățiilor care devin regenerative.

În cadrul evenimentului de inaugurare a stației de compostare, realizată de acceași echipa @Urban Cultor, am învățat cine face compostarea resturilor vegetale, de ce sunt importante micro si macro organismele din pământ, ce resturi vegetale putem composta în comunitate, ce importanță are compostul rezultat. Denumit și îngrășământ natural sau chiar ,,aurul grădinarului,, ajută la regenerarea solului și creșterea plantelor și legumelor sănătoase. La
final am pus resturi vegetale de la bucătăriile proprii și din grădină (fân), le-am omogenizat cu aerisitorul și ne-am bucurat împreună la pozele de grup.

 

Beneficiile compostării locale în comunitate sunt multiple:
– învățarea practică integrată cu rezultate vizibile și satisfăcătoare pentru fiecare
– responsabilizarea beneficiarilor pentru ca proiectul de echipă să funcționeze bine și permanent
– reducerea impactului negativ prin reducerea depozitării la gropile de gunoi sau arderii resturilor vegetale valoroase, rezultate din îngrijirea grădinilor și din pregătirea hranei noastre
– regenerarea solului – resursa esențială alături de aer, apă și păduri/vegetație naturală
– producerea de fructe, legume, nuci naturale care ne susțin sănătatea noastră și a naturii din care facem parte.

Succes și spor cu grijă și răbdare la producerea compostului pentru regenerarea continuă a pământului!

Școala gimnazială Pănătău are o nouă grădină comestibilă

Ne-am bucurat în special pentru că pe lângă arbuștii fructiferi care au fost plantați pe lângă gardul care desparte curtea școlii de frumosul râu Pănătău, primăria a pus la dispoziție școlii un spațiu nou, lipit de curtea școlii, pe care l-am transformat împreună într-o grădină de plante comestibile și flori. Ne-am folosit de materiale considerate deșeuri (plăci de lemn și anvelope uzate) pentru a le da o nouă viață sub formă de straturi înălțate care vor susține creșterea și întreținera ușoară a plantelor.

Spor la munca de echipă pentru îngrijirea noii grădini, a florilor și arbuștilor fructiferi!

https://www.facebook.com/cristina.tanasescu.549/posts/pfbid0qKFvd44v6FpdbVoiqRh7VNnVoRjC3wXJCX6ZaabB3avgs9HWP5zQCzXUyHu5KX9Al

Grădina Bio Amurtel livrează săptămânal legume către 39 de copii la centrele sociale Familia Amurtel și Izvorul Speranței

De anul acesta, cu ajutorul proiectului Școala din Livadă, grădina Bio Amurtel face tranziția de la o grădină bio intensiv la un sistem regenerativ. După un val de atacuri a diverșilor factori externi asupra răsadurilor, cu ajutorul celor 2 angajate dedicate Cristina și Daniela, dar și a implicării studenților de la Facultatea de Horticultură București, culegem primele roade – legume sănătoase ajung prioritar la cei 37 de copii de la centrele sociale Familia Amurtel și Izvorul Speranței.

Mulțumim celor 2 școli, celor 2 centre comunitare de lângă școli Casa cu Blazoane și Izvorul Speranței, partenerilor și echipei de facilitatori!

Urmează în 2023 în cadrul proiectului ,,Școala din Livadă,,
– La București: evenimente tematice, de îngrijire și de culegerea a vișinilor în livada din spatele muzeului Casa Memorială Tudor Arghezi administrată de partenerul Muzeul Național al Literaturii Române și de care se bucură în special comunitatea locală Livada Comunitară Mărțișor.
– La Buzău: organizarea și desfășurarea taberei eco-educaționale la Grădina Bio Amurtel Poieni.

Pe tot parcursul proiectului lucrăm cu voluntari din comunitatea locală și studenți de la Facultatea de Horticultură București, în evenimente cu activități practice în livada de la Mărțișor – București și grădina de legume de la Poieni – Buzău.

Mulțumim tuturor cetățenilor și entităților care susțin proiectul: Amurtel România, Auchan Retail România, Muzeul Național al Literaturii Române, Casa Memorială Tudor Arghezi, Facultatea de Horticultură București, Fundația Comunitară București, Livada Comunitară București.

Detalii parteneri proiect “Școala din Livadă – lucrăm cu Natura!”:
https://www.facebook.com/LivadaComunitaraMartisor
https://www.facebook.com/groups/703363830929843
https://amurtel.ro/en/
https://legume-eco.ro/ro/cos-de-legume-bio/
https://www.facebook.com/auchan.ro
https://romania.auchan.ro/ro/continut/concurs-de-proiecte-sprijinit-de-fundatia-auchan-franta
https://mnlr.ro/case-memoriale/casa-memoriala-tudor-arghezi-martisor/
http://www.horticultura-bucuresti.ro/

 

 

Comentariile sunt închise.