Deschidem înscrierile la Școala din Livadă!

București, 22 iulie 2022

“Școala din Livadă – lucrăm cu Natura!” este o inițiativă educativă și practică, dedicată ALIMENTAȚIEI SĂNĂTOASE ȘI ACCESIBILE, CARE DEZVOLTĂ LEGĂTURI SOCIALE, implementată de Livada Comunitară Mărțișor în parteneriat cu AMURTEL Romania și Auchan RETAIL România.

Proiectul se va desfășura pâna la finalul anului 2023 și va realiza o punte între 2 comunități: Bucureștiul urban (în special comunitatea Livada Comunitară Mărțișor din sectorul 4) și Buzăul rural (în special comunitatea de pe valea Râului Buzău, Poieni – Pănătău).

Proiectul îmbină activități practice, educaționale și de transformare la nivel personal, pentru un trai individual armonios, în comunități sustenabile și reziliente.

De asemenea, pe toată durata proiectulului, vom susține activități de regenerare a livezilor aflate în spațiul muzelui Casa Memorială Mărțișor București și ferma de legume Grădina Bio Amurtel Poieni Buzău.

Această nouă abordare holistică este necesară în contextul provocărilor pe care le traversăm la toate nivelele: personal, ecologic, educațional, social, economic.

Prin proiect, oferim un cadru de învățare plăcut, prin experințe apropiate de natură, regăsite în filosofia permaculturii. Plecăm de la sine ca parte din natură, ne conectăm cu comuniatea de proximitate și rezolvăm activ și cu resurse la îndemână problemele societății: reducem risipa și amprenta de carbon, cunoaștem și onorăm biodiversitata, țesem legături sociale sănătoase și facem tranziția de la consumatori pasivi la cetățeni proactivi care crează abundență, găsesc soluții flexibile și sunt deschiși să învețe pe tot parcursul vieții pentru o viață și o lume mai bună.

Considerăm că adulții, responsabili cu creșterea celor mici (părinți, bunici, învățători, îngrijitori), reprezintă o masă critică pentru a începe această călătorie transformațională, în care vor redescoperi valoarea relațiilor interumane din comunitatea locală, relația cauza-efect pentru rezolva o anumită situație, frumusețea știintelor naturale aplicate, cu scopul final de a planta sămânța vindecării societății prin reziliență și incluziune.

Deschidem înscrierile pentru beneficiari: 30 copii (7-12 ani), 15 adulți, 15 cadre didactice din București și Buzău, voluntari cetățeni și studenți ai Facultății de Horticultură din București!

Aplică aici până la data de 20 august 2022 pentru a:

– exersa obiceiuri sănătoase și conștiente la nivel personal și colectiv, printr-o abordare holisitică cu respect pentru corp-minte-spirit-natură

– avea parte de experiențe care te vor ajuta să îți schimbi stilul de viață și care vor contribui la construirea unor comunități conștiente și sustenabile

– învăța să îți cunoști mai bine nevoile, ca parte din natură, să relaționezi cu ceilalți membri și să protejezi natura, lucrând împreună și cu plăcere cu natura pentru a creea abundență, a produce hrană, în armonie cu toate ființele.

Proiectul va urmări respectarea principiilor permaculturii: grija față de oameni, față de resursele pământului și față de celelate ființe, prin împărțirea echitabilă a resurselor.

Sesiuni educaționale și practice susținute lunar (august 2022 – martie 2023) de traineri pasionați:

 1. corp sănătos: căpătăm o stare de bine pentru sănătatea noastră și a pământului prin mișcare în natură, dans, sport
 2. spirit echilibrat și minte sănătoasă: prin meditație, yoga și somn de calitate
 3. timp calitativ prin artă și cutură: ne petrecem timpul de calitate în zone de proximitate (amprentă mică de carbon) prin activități artistice și culturale
 4. hrană sănătoasă pe bază de plante, de origine locală, vegetală, fără risipă și deșeuri: adoptăm o dietă nutritivă bazată pe plante, fructe, legume, etc. imperfecte, cât mai naturale, rețete ingenioase, cu impact redus de mediu, cât mai puține deșeuri, fără ambalaje, locale, de sezon, consumate cât mai crude
 5. protejăm resursele naturale: devenim consumatori responsabili țintind obiectivul zero-deșeuri și risipă a alimentelor: refuzăm-reducem-refolosim-reciclăm-compostăm; conservăm alimentele, cumpărăm și preparăm economic și cu măsură, păstrând cât mai multe vitamine, minerale, nutienți,
 6. creștem hrană în sistem de permacultură și agricultură regenerativă: învățăm de la natură și lucrăm cu ea, pentru a produce împreună hrană vegetală sănătoasă, printr-o abordare permaculturală, cu respect pentru fiecare ființă, maximizând producția cu minimul de resurse și zero-risipă
 7. ne implicăm în comunitate: facem pasul spre a deveni lideri pentru o societate sănătoasă, prin proiecte de eco-antreprenoriat.

Ca beneficiar al proiectului te vei bucura de următoarele:

 • participarea la sesiunile educaționale practice pentru dezvoltare personală, profesională, eco-antreprenorială
 • acces la informații și materiale educaționale dedicate proiectului create de experți
 • acces la o comunitate vie și resurse educaționale expuse pe grupul de comunicare digital
 • susținerea pentru implementarea unor idei de proiecte în mini-echipe (copil – părinte – cadru didactic – student horticultură)
 • posibilitatea de a aplica la un concurs și de a câștiga unul din cele 2 premii pentru comunitatea ta: amenajarea unei grădini cu plante comestibile și / sau spațiu de compostare
 • participarea la tabăra educațională într-o zonă cât mai naturală în județul Buzău.

Pe tot parcursul proiectului vom lucra cu voluntari cetățeni din comunitatea locală și studenții de la Facultatea de Horticultură București, în evenimente cu activități practice, în livada de la Mărțișor – București și grădina de legume de la Poieni – Buzău. Așteptăm înscrieri în același formular.

Mulțumim tuturor partenerilor care susțin proiectulul: Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația Comunitară București, Facultatea de Horticultură București, AMURTEL România, Auchan Retail România.

Formular înscriere aici: https://forms.gle/9gniHCcVYv5qo7mAA

Detalii parteneri proiect “Școala din Livadă – lucrăm cu Natura!”:

https://www.facebook.com/LivadaComunitaraMartisor

https://mnlr.ro/case-memoriale/casa-memoriala-tudor-arghezi-martisor/

http://www.horticultura-bucuresti.ro/

https://romania.auchan.ro/ro/continut/concurs-de-proiecte-sprijinit-de-fundatia-auchan-franta

https://amurtel.ro/en/

https://legume-eco.ro/ro/cos-de-legume-bio/

Comentariile sunt închise.