Curs de Permacultură Certificat, 18- 30 martie 2013

O oportunitate unică de a urma un curs certificat de Design în Permaculturăşi de a te alătura noii mişcări de permacultură din România!

Dorim să punem în valoare şi să păstrăm acel mod de viaţă mai ecologic, mai armonios, care mai face parte încă din cultura noastră locală.

Cursul urmăreşte să vă ofere instrumentele, entuziasmul şî sprijinul pentru a genera abundenţă în diferite domenii de viaţă: de la hrană, energie, adăpost la comunitate, muncă şi dezvoltare interioară. Veţi învăţa cum să observaţi şi să lucraţi cu natura pentru a crea sisteme care să hranească eco-sistemul, nu să-l exploateze şi care să minimizeze deşeurile şi risipa.

PDC”-ul (Permaculture Design Course) este alcătuit din 72 de ore de curs focusate pe temele cheie şi pe noţiunile de bază ale permaculturii.

Cursul este acreditat de Asociaţia Britanică de Permacultură și este recunoscut la nivel internaţional şi de Permaculture Research Institute, oferind posibilitatea celui care îl urmează să-l folosească în activitatea profesională. Certificatul este o precondiţie pentru a deveni un trainer de permacultură autorizat.

Ce este „PERMACULTURA”?

Scopul fundamental al permaculturii este de a imita natura pentru a crea sisteme auto-sustenabile, care să necesite, cât de puţin posibil,  impulsuri externe; şi sisteme diverse, sănătoase prin hrănirea tuturor componentelor sistemului, fie că sunt plante, animale şi oameni – într-un sistem de creşterea hranei sau angajaţi, management, clienţi şi resurse naturale – într-un business.

Permacultura se referă la crearea unei culturi a permanenţei în care noi toţi ne susţinem unii pe alţii pentru a permite fiecăruia să înflorească. Elementele ei se bazează pe un amestec de cunoştinţe vechi şi noi, etică şi bun simţ. Procesul de design este logic, metodic, ştiinţific şi totuşi foarte creator, fapt care îl face accesibil tuturor.

La ce să vă aşteptaţi:

12 zile de curs în limba engleză, condus de Rakesh „Rootsman” Bhambri.

Cursul va începe prin discutarea modului în care trăim şi stabilirea a ceea ce este bine şi a ceea ce trebuie schimbat pentru a a genera un viitor mai rezistent la şocuri şi mai durabil. Ne vom uita la consumul de petrol (peak oil), modificarea climei şi la ce putem face fiecare dintre noi pentru a genera o schimbare la nivel global. Ne vom uita la soluţiile existente şi vom explora unde poate interveni permacultura, soluţiile pe care ea le poate oferi pentru multe dintre problemele lumii. Participanţii vor fi ghidaţi pentru a observa natura, pe sine înşişi sau alte sisteme complexe. Vom explora un set de instrumente simple care ne vor ajuta să observăm tiparele din natură pentru a învăţa de la natură şi pentru a replica aceleaşi tipare care ajută natura să fie rezistentă la şocuri (rezilientă) în propriile noastre sisteme.

Vom acoperi elementele etice de bază ale permaculturii care asigură ca designul nostru să fie benefic pentru toţi oamenii, animalele şî mama pământ. Ne vom uita la elementele principale care ne ajută să obţinem randamentul maxim din fiecare sistem. Vom prezenta o metodologie simplă care poate fi aplicată aproape oricărui tip de design (de la viaţa cotidiană şi business până la creşterea legumelor din curte şi fermele mari).

In timpul cursului veţi face propriul design (care să puteţi să-l puneţi în practică după curs) cât şi un design de grup care ar putea fi din propria gradină, dintr-un spaţiu al comunităţii, de la faţa locului sau un proiect.

Vom discuta supravegherea câmpului, inclusiv realizarea hărţilor şi suprapunerea de planuri, cum să se preleveze eşantioane de sol, cum să se citească peisajul. Vă vom prezenta instrumente de strângere a opiniilor din comunitate, care pot fi folosite pentru a construi designuri care să răspundă necesităţilor tuturor.

Pentru a consolida punerea în practică a principiilor vom avea mai multe elemente practice ce vor folosi materialele locale, inclusiv tencuirea unui perete de paie, până la cum să construim o casă naturală. Vom vedea cum să transformăm o livadă într-o „forest garden” care se autofertilizează, nu are nevoie de multă întreţinere şi este de mare randament. Vom face nişte mici parcele pentru hrană după sesiunea despre cum să facem un design utilizând plantarea „de acompaniament”, acumulatorii de nutrienţi şi grupurile de plante care ajută, nemaifiind necesară adăugarea de nutrienţi, udarea sau plivirea continuă. Vom face nişte sisteme de captare a apei după sesiunea despre cum să colectăm şi să reutilizăm energiile valoroase cum ar fi: apa, căldura, soarele, vântul etc. Vom avea opţiunea fie de a construi o turbină de apă, fie un cuptor solar sau un panou electric fotovoltaic pentru iluminat.

Cursul vă va schimba viaţa. Mulţi dintre dvs. vor spune cât de diferit vor vedea lumea după acest curs. In felul acesta, vom putea genera o revoluţie fără zgomot (silent revolution). O revoluţie a fiecărui individ, bazată pe eticăşi o viaţă bună pentru toţi. Acţionaţi local, gândiţi global! Vă învitam să fiţi parte a acestei revoluţii!

Unde?

Cursul va avea loc la ferma AMURTEL din Poieni, lângă oraşul Pătârlagele, judeţul Buzău, România. Ferma este amplasată la 120 km de Bucureşti şi 50 km de Buzău şi furnizează fructe şi legume Centrului de plasament şi Centrului de zi ale Asociaţiei AMURTEL. Ea este furnizor de legume şi ca parte a unui sistem de Agricultură Susţinută de Comunitate alcătuit dintr-un grup de consumatori din Bucureşti.

Există 2 forme de cazare:

2 dormitoare colective cu 2, respectiv 3 paturi supraetajate, având în total un număr de 10 paturi. Acestea vor fi oferite celor care le vor solicita pe principiul: primul venit/primul servit în fucție de disponibilitate și data de înscriere;

Cazare în propriul cort. Aceştia vor primi o reducere de 150 RON.

Mai multe despre locaţie puteţi găsi la: Cazare la Ferma AMURTEL

Când?

Cursul va începe luni, 18 martie la ora 14.00 a şi se va termina sambată, 30 martie, după prânz. Va avea loc o întrerupere de o ziua pe 24 martie. Participanţii pot sta la ferma în aceasta ziua plătind 15  euro în afara taxei de curs pentru mâncare.

Acest curs va avea o durată de aprox. 80 de ore (alocând mai mult timp pt. traducere). Recomandăm cunoaşterea avansată a limbii engleze.

Cine va fi profesorul?

Rakesh „Rootsman” Bhambri este un instructor certificat de Design de Permacultură din Marea Britanie care predă cursuri de design în permacultură în Marea Britanie, Croaţia, India şi Irlanda.

Cât costă?

Preţul pentru participanţii din România: € 300 (1300 RON)

Prețul cu plată anticipată (pana 14 februarie): € 250 (1090 RON)

Pentru cei din localitate care nu au nevoie de cazare: € 185 (800 RON)

Pentru cursanți din strainetate: prețul intreg € 555

Preţul asigură materialele de curs, formarea, mese vegetariene delicioase zilnice pentru toate zile ale cursului și cazare. Pentru cei cazați in corturi, se ofera o reducere de 150 RON (cortul este al participantului).

Extras:

Workshop de weekend „Forest Gardening”: sâmbătă 23 – duminică 24 martie 2013.

** Prețul redus pentru participanţii la Cursul de Design în Permacultură: 250 RON. (nu se ofera reduceri suplimentari pentru cazare în corturi)

Preţul workshopului intreg pentru Români care nu participa la CDP: 400 RON   (cu reducere de 50 RON pentru cazare în corturi)

Prețul intreg pentru participanți din strainetate : 150 euro

Plată se poate face prin ordin de plată:

Contul: Asociatia de Ajutor AMURTEL

Banca: Raiffeisan

Sucursală: Agenția București Mall

RO64 RZBR 0000 0600 1454 9629

Adresă: Calea Vitan, Nr. 55-59, G12-Parter

Va rugam sa verificați înscriere și sumă de platit prin email înainte de a efectua plată:

Pentru înscrierele contactați:

prin telefon: 07445652

prin email: didi at amurtel.ro

Termenul de înscriere este 1 martie 2013.

Comentariile sunt închise.