În ultimii opt ani, din aprile până în decembrie, miercurea e ziua în care coșul de legume de sezon de la Grădina Bio AMURTEL ajunge la mine. E o schimbare față de copilăria și adolescența mea. În Statele Unite, de unde vin eu, era ceva normal să găsești căpșune în Decembrie și portocale în August, și nici în România nu mai e în ultima vreme ceva ieșit din comun. În supermarketurile americane nu există niciun fel de sezonalitate a produselor alimentare, toate sunt frumoase și lucioase pe tot parcursul anului și nici măcar nu-mi băteam capul cu acestă stare de fapt.
De când am făcut abonamentul la coșul de legume, însă, fiecare săptămână mi-a adus nu numai produsele proaspete din coș, ci și o provocare de a găsi modalități noi și creative de a încorpora în meniu legumele pe care le oferea natura în săptămâna respectivă. Am descoperit astfel nerăbdarea plăcută a sezonalității, așteptarea și pofta de a gusta exact specialitățile anotimpului. Cu toate că verdețurile umplu rafturile supermarketurilor când iarna e pe sfârșite, de când cu coșul, chiar nu mă tentează deloc, pentru că știu că în doar câteva săptămâni voi mânca salată în fiecare zi!
Abia aștept să iasă roșiile, și să le primesc în coș împreună cu un buchet aromat de busuioc și niște castraveți crocanți. La sfârșitul verii, când coșul săptămânal dă pe-afară de abundența tomatelor, fac o grămadă de sos pentru paste, diferite feluri de pesto, ratatouille sau alte rețete gustoase de vară.
Oricât de mult îmi place totuși simplitatea roșiilor organice garnisite cu busuioc, un pic de piper, un praf de sare, și un strop de oțet balsamic și ulei de măsline, deja la sfârșitul verii sunt gata pentru faza următoare.
Îmi place când încep să primesc cartofii bio și rădăcinoasele care merg la cuptor chiar nedecojite, și au o grămadă de nutrienți și o savoare specială.
Ca să nu mai spun de legumele despre care habar n-aveam. Un exemplu este măcrișul, și-am descoperit și o rețetă de care m-am îndrăgostit de-a binelea – un quiche de tofu fără ouă, cu măcriș, feta și parmezan. Sau supa cremă de urzici, fină și delicioasă.
Fiecare anotimp are propriile lui surprize și e o adevărată încântare să mă bucur cu nerăbdare de așteptarea de a descoperi recolta delicioasă a săptămânii.
Mai mult, beneficiile alimentației sezoniere pentru sănătate sunt reale. Natura are modul său propriu de a oferi exact nutrienții de care corpul uman are nevoie în fiecare anotimp. Fructele și legumele cultivate local conțin mai multă „prana” – energia vitală subtilă. Mulți dintre noi s-au îndepărtat destul de mult de propriile bioritmuri, și, implicit și de cele ale naturii. Alimentația de sezon este o modalitate de a ne reconecta sănătos la ciclurile și ritmurile naturale.
Te încurajez să mi te alături în această aventură culinară, testându-ți creativitatea în bucătărie și învățând să ne bucurăm împreună de ritmul naturii!
Didi