AMURTEL România a participat la Training Course-ul Erasmus+ „Connecting Experiences” din Portugalia

Un Training Course Erasmus+ care a reunit Margiis din toată Europa

Am aflat mai multe despre cum să scriem proiecte de succes Erasmus+ pentru tineret, am văzut și am împărtășit cele mai bune practici în scris, am organizat și am facilitat activități de învățare, am creat noi parteneriate și le-am consolidat pe cele existente, am venit împreună cu idei interesante pentru noi proiecte, ne-am bucurat de camparea în natură și am locuit într-o comunitate durabilă, meditând lângă un râu frumos și înotând în el.

Acestea au fost câteva dintre beneficiile pe care le-am obținut în urma participării la un Training Course de 7 zile desfășurat între 22 și 28 iunie la comunitatea de stil de viață regenerativ Ananda Kalyani din Portugalia. Am fost 11 participanți din 9 organizații venite din Danemarca, Malta, Italia, România, Portugalia și Grecia – toate cu excepția uneia legate de diferite tipuri de proiecte de servicii Ananda Marga în Europa. Unul dintre subtextele acestui proiect a fost consolidarea cooperării dintre diferitele proiecte Ananda Marga din Europa, obiectiv care a fost dezvoltat cu succes.

 

O locație foarte pitorească care s-a potrivit cu proiectul

Training Course-ul a avut loc la frumosul proiect de învățare a stilului de viață regenerativ Ananda Kalyani, ascuns la poalele munților Serra da Estrala din centrul Portugaliei. Comunitatea profită la maximum de frumosul râu care curge chiar prin mijlocul acesteia, cu locuri frumoase de înot și locuri plăcute pentru a campa, a organiza ateliere, a face yoga și a medita, situate în diferite locuri de-a lungul râului. Am avut un tur foarte interesant la începutul Trainingului care ne-a făcut cunoștință cu grădina întinsă, o iurtă mare pentru meditație, zone de joacă pentru copii, un nou proiect de cămin, toalete cu compost cu aspect plăcut și funcțional și clădirea principală deja existentă cu o verandă acoperită frumos și proiectată pentru luat masa, bucătărie spațioasă și o zonă interioară pentru ateliere și spațiu de birou. A fost o experiență de învățare bună să vredem o comunitate bine organizată în acțiune și să observăm cum și-au organizat gătitul, curățenia, voluntariatul, găzduirea, cultivarea alimentelor, construirea, planificarea și coordonarea.

A durat ceva timp pentru a ne obișnui cu vremea. Trainingul a început rece și înnorat, surprinzător mai rece decât ne așteptam. În câteva zile însă, temperaturile au crescut în timpul zilei, dar au scăzut din nou foarte mult la primele ore ale dimineții. A fost nevoie de câteva zile pentru a învăța cum să ne adaptăm la aceste variații mari de temperatură.

Trainingul a folosit bine mediul natural din jur. Ne-am ținut cercul de dimineață într-un mic crâng de copaci lângă râu, ne-am petrecut orele mai calde în interior și ne-am întors din nou la râu pentru sesiunile noastre de feedback de după-amiază și meditațiile de la începutul serii. Mesele au fost servite pe veranda acoperită cu vedere la vale, ceea ce a fost foarte plăcut.

Mâncarea a fost o altă caracteristică bună a Trainingului. Comunitatea urmează dieta vegetariană yoghină, care pune accent pe alimente care nu sunt numai bune pentru corp, ci și pentru minte. Micul dejun a avut întotdeauna o selecție variată de fructe și nuci, precum și o varietate de cereale. Prânzurile și cinele au avut niște supe cu adevărat bune, salate și alte feluri de mâncare gustoase. Participanții au ajutat cu diferite sarcini de curățenie pentru a facilita programul să funcționeze fără probleme.

 

 

Un program gândit cu grijă

Rutina zilnică pentru Training Course a fost un exemplu de bune practici pentru desfășurarea unei activități de formare Erasmus+. Programul nu a fost prea grăbit și timpul a fost bine organizat, așa că am avut suficient timp să facem tot ce trebuia să facem. Ne-am petrecut prima zi concentrându-ne pe stabilirea culturii, revizuirea așteptărilor și preocupărilor noastre stabilind practici de comunicare și tratarea problemelor, prezentându-ne și făcând niște icebreakere.

Facilitatorii au modelat câteva practici excelente pe care le-am notat pentru a fi folosite în propriile noastre activități și am apreciat foarte mult modul în care au acordat o prioritate ridicată stabilirii unui flux bun atât la începutul instruirii, cât și la începutul și sfârșitul fiecărei zile. A fost timp pentru yoga și meditație opțională înainte de micul dejun, timp pentru sarcinile noastre de curățenie voluntară după micul dejun, apoi pentru cercul de dimineață pentru a ne reuni și pentru a ne sincroniza, urmat de o sesiune axată pe conținut care a prezentat informații importante despre Erasmus+ și apoi de prânz.

După prânz, ne-am concentrat pe activități mai participative în care ni s-au oferit sarcini de învățare și creare în echipă, cum ar fi cercetarea și prezentarea aspectelor Erasmus+ și venirea cu idei de subiecte și, în sfârșit, începerea procesului de creare a grupurilor de parteneri și de conturare și scriere a proiectelor. Una dintre descoperirile interesante de aici a fost modul în care oamenii cu gândiri creative, analitice și axate pe acțiune se pot completa reciproc pentru a crea un rezultat frumos. După ce se termina munca de grup, ultima activitate formală a zilei era împărțirea în perechi pentru a revizui activitățile de învățare ale zilei, pentru a discuta orice probleme care trebuiau tratate și apoi pentru a raporta asta facilitatorilor, astfel încât aceștia să poată monitoriza și să se poată adapta la orice problemă pe măsură ce aceasta apărea. Am avut mereu apoi timp liber pentru meditație și yoga înainte de cină.

După cină, am avut opțiunea de a ne alătura activităților în spațiu deschis la care am putut contribui și ca participanți.

Impactul proiectului

Una dintre cele mai utile practici pe care le-am luat de la Training a fost practica de a crea un panou de conștientizare unde oamenii pot posta preocupări sau probleme înainte ca acestea să devină mai mari și apoi să facă o regulă dacă este necesar pentru ele, de ex. cererea permisiunii înainte de a te îmbrățișa. Tabloul a avut 4 elemente: conștientizare (probleme apărute), implementare, exersare și stăpânire. Implementarea înseamnă a fi de acord asupra modului de a face. A exersa înseamnă a face asta. Dacă exersarea se confruntă cu probleme, o readuci la implementare pentru a discuta cum să o faceți mai bine. Aceasta creează cultura. Și un al cincilea element – Parcare – nicio acțiune acum.

Unul dintre rezultatele principale pe care spera să le obțină Trainingul a fost că participanții s-au putut reuni pentru a crea, de fapt, niște proiecte pe care le-ar putea depune pentru viitorul termen limită al proiectului, în octombrie. Au fost create trei proiecte de parteneriat, printre care: unul care vizează conceperea unei programe atât pentru Trainingurile lucrătorilor tineri, cât și pentru schimburile de tineri, axate pe utilizarea sănătoasă a tehnologiilor digitale, spiritul fiind modul în care poți folosi tehnologiile digitale pentru a deveni o ființă iluminată, mai degrabă decât o ființă dependentă și depresivă și un altul care vizează împuternicirea femeilor refugiate.

În concluzie, cursul a integrat conținut Erasmus+ util și interesant, exemple practice utile și inspiraționale, în special în modul în care a fost organizat și facilitat cursul, și oportunități stimulatoare pentru participanți de a-și angaja propria creativitate și de a veni cu proiecte concrete. Mulțumim comunității Ananda Kalyani pentru că a oferit mediul frumos, mâncare bună și ospitalitate și mulțumiri facilitatorilor pentru că au dat un exemplu atât de bun în modul în care au găzduit evenimentul.

Ananda Valley

Stream Ananda Marga Portugal music | Listen to songs, albums, playlists for free on SoundCloud

Comentariile sunt închise.